В началото на 2021 година  в информационната система на Европейската комисия NANDO беше официално обявена нотификацията на Център за изпитване и европейска сертификация (ЦИЕС) по Регламент (ЕС) 2016/425 относно личните предпазни средства. Година по-късно, на 25 март 2022, ЦИЕС може да се похвали с откриването на собствена лаборатория за изпитване на лични предпазни средства, която е единствена по рода си в България.

 

Чрез собствена, значителна  инвестиция ЦИЕС успя да закупи апаратура от водещ производител на нестандартно оборудване, да подготви и обучи висококвалифициран персонал. Лабораторията  се намира в модерно оборудвана сграда, състояща се от основна изпитвателна зала и работни офиси, заемащи площ от над  250 кв.м.

 

В новата лаборатория ще могат да се провеждат изпитвания на най- важните характеристики на трите основни вида маски: респираторни, медицински и текстилни и изпитване на защитно облекло за определяне пропускането на аерозоли.

 

До момента при провеждане на изпитвания на продуктите, компанията използваше услугите на чуждестранни лаборатории.
Предимствата пред останалите европейски лаборатории са, че българските производители на защитни маски  ще получават услуги с лесна комуникация, в  по-кратки срокове и на по-достъпни цени.

 

DSC00376 A copy